Pora na klime - lato w Polsce

Dodane: 05-07-2017 07:59
Pora na klime - lato w Polsce witryny cukiernicze

Wykorzystywanie niewielkich chłodni domowych

W sprzedaży dostępne są różnego rodzaju chłodnie. Zwykle te chłodnie, które kupowane są do domu posiadają niewielkie rozmiary. Jednak trzeba przyznać, że nawet niewielkie chłodnie są większe od zwykłych zamrażarek, dlatego ich posiadanie jest bardzo pożyteczne dla osób zajmujących się domową garmażerką. Takie domowe chłodnie mogą być wykorzystywane nie tylko przez osoby zajmujące się domową garmażerką, ale też przez osoby posiadające większą rodzinę i robiące w związku z tym większe zakupy żywieniowe. Dlatego kupowanie domowych chłodni jest jak najbardziej opłacalne i są one bardzo często zamawiane u producentów tego rodzaju urządzeń, jakimi są chłodnie.


Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności. Odkrycie

Chłodnictwo ? dział techniki zajmujący się odprowadzaniem ciepła ze środowiska chłodzonego w celu uzyskania i utrzymania temperatur niższych od temperatury otoczenia. Ma największe zastosowanie w utrwalaniu żywności.

Odkrycie mikroorganizmów (pleśni, bakterii), a następnie wpływu temperatury na prędkość ich namnażania spowodowało wzrost zainteresowania chłodzeniem, jako sposobem konserwowania żywności. Jednak technika chłodnicza zaczęła rozwijać się gwałtownie dopiero w XIX wieku w trakcie rewolucji przemysłowej. Obecnie efekt chłodzenia uzyskujemy dzięki specjalnie budowanym urządzeniom chłodniczym.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo


Następnie czynnik pośredni (gaz) zostaje sprężony

Składa się ze sprężarki, parownika i skraplacza (te dwa ostatnie wyposażone w wentylator). Wentylator promieniowy wymusza obieg powietrza na parowniku umieszczonym wewnątrz chłodzonego pomieszczenia. Powietrze z pomieszczenia ochładza się na parowniku oddając ciepło czynnikowi chłodniczemu pośredniemu, który krąży w obiegu zamkniętym. Następnie czynnik pośredni (gaz) zostaje sprężony w sprężarce (wzrasta jego temperatura ) i jest przetłoczony do skraplacza który znajduje się na zewnątrz (w powietrzu zewnętrznym). W skraplaczu ciepło z czynnika zostaje oddane do powietrza zewnętrznego, gaz skrapla się i staje cieczą (nadal pod wysokim ciśnieniem). Ciecz dostaje się do elementu rozprężnego (kapilara lub TZR), gdzie jest dławiona - zostaje zmniejszone jej ciśnienie i co za tym idzie temperatura. Schłodzony czynnik w postaci cieczy ponownie zostaje podany na parownik, gdzie się ogrzewa od powietrza w pomieszczeniu i przechodzi w stan gazowy.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Klimatyzator



© 2019 http://www.sklep-gres.limanowa.pl/